NUFFNANG

Sunday, 2 March 2014

Contoh Resume Ringkas dan Padat

Sebenarnya tiada format rasmi menulis resume. Ianya bergantung kepada kreativiti masing-masing. Tetapi, maklumat yang lengkap dan tepat perlu diberikan semasa menulis resume. Jangan tipu panel penemuduga ya ;)

Resume boleh ditulis dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Ringkaskan kepada 2 muka surat sahaja.

Butiran yang perlu ada semasa meulis resume:

1) Maklumat Peribadi
2) Maklumat Kerjaya (Bagi yang pernah bekerja)
3) Maklumat Pendidikan (Tertinggi dan ke bawah)
4) Kemahiran
5) Kekuatan Peribadi
6) Sumbangan & Pencapaian (optional)
7) Objektif & matlamat (optional)
8) Rujukan (optional)

contoh resume Bahasa Melayu




 Nota tambahan:
Bagi Fresh graduate:

  1. Kalau tak pernah bekerja, maklumat kerjaya tak perlu ditulis.
  2.  Kerja part time walaupun 1 bulan dikira sebagai pengalaman kerja :) tulis je apa-apa kerja yang pernah dilakukan sekalipun.
  3.  Sumbangan & pencapaian semasa di Institusi pengajian boleh juga diberikan, bergantung pada kerja yang dipohon. Kalau rasa tak sesuai, jangan letak.
    Contoh:
  • Mewakili IPT menyertai Sukan Malaysia (SUKMA) dalam acara Badminton, tempat ke-2
  • Menyertai Pertandingan Inovasi anjuran IPT
  • Pengerusi Majlis Perwakilan Pelajar.
  • Menyertai misi bantuan kemasyarakatan di Kemboja dan sebagainya.


Contoh lain bagi Objektif dan Matlamat Kerjaya (apa yang anda ingin capai dan laksanakan):

  • berhasrat meningkatkan mutu dan kualiti jabatan melalui prestasi kerja yang unggul.
  • membina kerjaya cemerlang yang dapat menyumbang kepada pembangunan ekonomi, masyarakat dan negara.
  • melaksanakan tugas yang diberikan dengan cekap, cepat, amanah serta bertanggungjawab dalam semua tindakan yang dilakukan.

Semoga bermanfaat ^.^


Anda mungkin meminati:

38 comments:

ai nun said...

wah...terima kasih2 sgt ye roslita... baru la nk gambaran...hehe.. tq byk2,,, semoge Allah memudahkan urusan..amin..

roslita thalib said...

Sama2 ^_^ good luck

Eza Boom Boom said...

sgt membantu ni. hehe. Eza fresh graduate. Doakan Eza cpt-cpt dapat kerja. ;)

roslita thalib said...

eza boom boom: glad to hear that. actually, banyak lagi style resume lain yang boleh ditulis. yang ini paling simple dan tak banyak cerewet. lengkap dan padat :)cepat2 cari kerj ok. hehe

Anonymous said...

terima kasih atas panduan tu sis roslita.....:)
banyak membantu

roslita thalib said...

anonymous: sama2 :)

ukash said...

terima kasih atas panduan tu sis roslita.....:)

Anonymous said...

ya Allah info kt sini sangat membantu saya...saya akan intrview 6/6 ni..wish me luck k =)

irwan said...

salam..sy akn intrview ptpo n17 bln dpan..sblm ni lpas spm sy ke matrik n quit then sy kerja sdri je..ok sy ad bsnes tmpahan PA system & slame ni 2 je kje sy..so mcmne ek nk sy nyatakan dlm resume sy nt??? ad cadangan? pliz resp0nd ASAP :)

roslita thalib said...

anon: In Sya Allah..good luck n all the best ok :)

roslita thalib said...

irwan: waalaikumussalam. saya cuba bantu apa yang boleh ye :) latar belakang pendidikan tulis sehingga paling tinggi (habis dan ada sijil tamat sekolah). dalam bahagian pengalaman kerja, saudara irwan boleh nyatakan bekerja sendiri. contoh:
i) Bekerja sendiri (PA system)
2008-2014
-detailkan kerja yang saudara lakukan.

harap dapat membantu :) kalau masih confuse, feel free to email roslitathalib@gmail.com

Anonymous said...

wajib ke tulis objektif dalam resume...

roslita thalib said...

anon: objektif tak wajib tulis :)

Anonymous said...

tima kasi :)

Arep Daeng said...

ASSSALAMULAIKUM .... TERIMA KASIH UNTUK CONTOH RESUME

Anonymous said...

salam, saya nak tanya kalau kata sy baru tamat pengajian master sy tp belum dpt result utk semester akhir. nak kena letak x dekat bahagian maklumat pendidikan?

roslita thalib said...

anonnymous: kalau ikut saya, saya akan letak juga. tulis CGPA yang terakhir n provide salinan keputusan semester lepas. tapi untuk kepastian, boleh call SPA

Mohd Hisham said...

Terima kasih atas info yg dkongsi dan ianya sgt brmnfaat.

missct said...

hi awk.. sy kopi ye wat rujukan contoh resume ni.. arap awk halalkan.. terima kasih ye.. :)

Oh Kerjaya said...

Terima kasih admin, sangat membantu.

Qindut Bebzz said...

sumbangan dan pencapaian wajib isi x??:-D

roslita thalib said...

qindutt: separa wajib kot. hehe. macam ni. kalau ada, better tulis. kalau tak ada, tak payah tulis :)

panduanresume said...

Membuat resume memang satu perkara yang penting dalam memohon pekerjaan.. kena pastikan ianya mampu menarik perhatian bakal majikan

Kami Prihatin said...

assalam. boleh bantu saya tak.. saya ada degree tapi nk iv pkp.. dalam dilema... perlu letak degree tak? :)

Kami Prihatin said...

assalam. boleh bantu saya tak.. saya ada degree tapi nk iv pkp.. dalam dilema... perlu letak degree tak? :)

Peoplesoft Resume said...

Tips yang ringkas dan padat

Sofyan-blogger.com said...

Artikelnya sangat bermanfaat, terima kasih Admin untuk sharingnya,,, Mungkin sekedar tambahan untuk para pembaca semoga bermanfaat “Hindari Kesalahan Saat Melamar Kerja”
http://tips-seo-marketing.blogspot.co.id/2015/10/tips-membuat-daftar-riwayat-hidup.html

Muslimah said...

Untuk info contoh resume lengkap lainnya , saya dapat dari sini juga >> Contoh Resume. Silahkan di coba!

Arieon said...

Info di atas sangat bermanfaat. Ini kerana resume merupakan satu alat untuk memasarkan diri. Oleh itu adalah penting untuk memastikan resume dibuat dengan baik bagi menarik minat bakal majikan untuk meneliti lebih lanjut resume.

Short Story said...

Terima kasih kak...sangat2 membantu. Saya baru nak apply jwtn PKP . Tapi nak tau pengalaman orang lain yg kerja PKP terlebih dahulu, karang stress pulak kalau tak best. hoho.
Doakan saya berjaya ye ! ^^

Kerja Kosong Kerajaan said...

Memang penting resume ni. Terutamanya bagi graduan yang mencari kerja. Kena pastikan ia memberi inspirasi yang bagus kepada bakal majikan.

brayan zulkifle said...

Really useful even it's simple.

brayan zulkifle said...

Really useful even it's simple.

Dewi naoli said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

m not sure said...

izin save

Ipul Reso said...

Kalau saya tak ada kelulusan boleh tak buat resume untuk bekerja.?

roslita thalib said...

@ipul reso: Boleh, tak ada masalah.

hafizzr634 said...

SANGAT2 MEMBANTU. TERIMA KASIH :)